środa, 6 lipca 2016
POLĘDWICZKA Z SARNY Z MUSEM JAGODOWYM I SZPARAGAMI
SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
3 POLĘDWICZKI
GARŚĆ JAGÓD
100 ML PORTO
ŁYŻECZKA CUKRU
PĘCZEK SZPARAGÓW ( U MNIE BIAŁE, LEPIEJ BĘDĄ KOMPONOWAĆ SIĘ ZIELONE)
KILKA JADALNYCH KWIATÓW
OPCJONALNIE MŁODE WARZYWA NP: MARCHEW Z NACIĄ
SÓL
PIEPRZ ZIARNISTY ( OPCJONALNIE JAŁOWIEC)
OLIWA
1. MIĘSO OCZYSZCZAMY LEKKO SOLIMY, PIEPRZYMY POLEWAMY OLIWĄ I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA MIN 1 H.
2. JAGODY WRZUCAMY DO RONDELKA I PODGRZEWAMY, DOLEWAMY WINO I CUKIER I DUSIMY AZ OWOCE SIE ROZPADNĄ. JAK PŁYN ODPARUJE TO MOŻEMY PODLAĆ WODĄ. DUSIMY AŻ NABIERZE GĘSTEJ KONSYSTENCJI. MOŻEMY ZBLEDOWAĆ.
3 SZPARAGI GOTUJEMY ( OK 8 MIN.) W OSOLONEJ WODZIE Z DODATKIEM CUKRU( WCZEŚNIEJ ODCINAM KOŃCÓWKI OK 1,5 CM OD DOŁU I OBIERAMY ZE SKÓRKI OD SAMEJ GÓRY.
4. JEŻELI UŻYWAMY INNYCH WARZYW NP MARCHEWKA TO GOTUJEMY NASTĘPNIE MOŻEMY JĄ PODSMAŻYĆ NA PATELNI POSYPUJĄC CUKREM ABY SIĘ SKARMELIZOWAŁA.
5.POLĘDWICZKI SMAŻYMY NA ROZGRZANEJ OLIWIE PO KILKADZIESIĄT SEKUND OBRACAJĄC ŻEBY ZAMKNĄĆ PORY I ZAWIJAMY W FOLIĘ ALU.ODSTAWIAMY
6. CAŁÓŚĆ UKŁADAMY JAK U MNIE LUB WEDŁUG UZNANIA. NA MIĘSO WYKŁADAMY MUS Z JAGÓD.
SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz