niedziela, 26 marca 2017

GOLEŃ WOŁOWA Z KURKAMI



PRODUKTY DLA 2 OSÓB
2 GOLENIE
100 G KUREK
MAŁA PUSZKA GROSZKU
1 SZALOTKA
NOWALIJKI X 2 PĘCZKI ( WŁOSZCZYZNY)
+ 1 MARCHEW, PÓŁ NIEDUŻEGO SELERA, DUŻA CEBULA,, 1 PIETRUSZKA KORZEŃ
200 ML PORTO
SÓL
PIEPRZ
LIŚĆ LAUROWY
KILKA ZIAREN ZIELA
KILKA ZIAREN PIEPRZU
OLIWA Z OLIWEK 3 ŁYŻKI
100 GR MASŁA
2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ LUB KUKURYDZIANEJ DLA BEZGLUTENOWYCH


1. Goleń myjemy i osuszamy., obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy oliwę + masło i obsmażamy goleń z dwóch stron, następniewrzucamy pokrojone w grubą kostkę: marchew ( bez nowalijek), seler, pietruszka,duża cebula. Podsmażamy warzywa, mieszając i  podlewamy porto. Odparowujemy alkohol i podlewamy woda tak żeby przykryć mięso. Dodajemy przyprawy i zmniejszamy palnik. Dusimy ok 1,5 h aż do miękkości i odparowania prawie całego płynu. Powstłay sos przecedzamy przez sito.
2. w czasie kiedy goleń się dusi podsmażamy na oliwie i maśle szalotkę i dorzucamy groszek, całość smażymy i podlewamy woda, odparowujemy i doprawiamy do smaku. Blendujemu na gładka masę.
3.Nowalijki gotujemy w osolonej wodzie.
4. kurki smażymy na oliwie z masłem, solimy.

jeżeli wszystkie produkty mamy gotowe wykładamy na talerz i podajemy. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz