wtorek, 22 marca 2016

Cook Up- wołowina

Cook Up ma swoje studia w Warszawie i Poznaniu. Tym Razem na Bielanach został zorganizowany kurs pt,, wołowina". Warsztaty zorganizowane przez Euro chef.pl we współpracy z firmą Konkret. Warsztaty trwały od 10:00 do ok. 16:00.
Warsztaty o tyle ciekawe, że składały się z części wykładowej, którą prowadził  Pan Zbyszek Stępień, właściciel firmy Konkret z siedzibą w Poddębicach ( woj. łódzkie). Swoje doświadczenia na temat wołowiny zdobywał w Stanach.
Część wykładowa to masa informacji na temat dostawców wołowiny, cięcia, sezonowaniu.
Koleiną częścią warsztatów był pokaz grillowania steków.
W dalszej części był pokaz przygotowania kilku sosów do wołowiny przez Chefów Euro Chefs.pl
Były min: sos na JD z kawą, czy sos z czekoladą i kilka innych.
Ostatnią częścią było losowanie stanowiska. Pracowaliśmy w grupach 3-osobowych.

 Dziękuję Chefowie za współpracę i mega fan!!!!

W pudełku na sekcji ukryta była część wołowiny i dodatek. Udało nam sie wylosować stanowisko ze stekiem tomahowk i kalafiorem romanesco. Do tego mogliśmy wybrać dodatki., u nas:ziemniaki, kapusta, grzyby, jarmuż ( chipsy), czerwone wino( z czego wyszedł sorbet) ciekły azot.+ sos berneński. Nie będę opisywał jak przyrządziliśmy danie pokażę efekt końcowy, którym była wspólna degustacja i pokaz.



Tak o to wyglądało spotkanie w cook up.
Chciałbym serdecznie podziękować organizatorom stowarzyszeniu Euro Chefs.pl min. Markowi Kropielnickiemu, Zbyszkowi Kopyckiemu, Arturowi Nijakowskiemu oraz Zbyszkowi Stępień właścicielowi firmy konkret i moim kolegom  sekcji: Erykowi Mazurkowi i Tomkowi Ochockiemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz