środa, 6 kwietnia 2016
Małże św. Jakuba.
PRODUKTY DLA 2 OSÓB
8 MAŁŻ
1 POR
ŚMIETANKA 30%
BIAŁE WINO 200 ML
MASO 50 G
ŁYŻKA OLIWY
PARĘ PRĘCIKÓW SZAFRANU
1 DYMKA
1 ZĄBEK CZOSNKU
COŚ DO DEKORACJI( KWIATY, KIEŁKI)
1. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną dolną ( biała )część pora, chwilę smażymy i podlewamy białym winem, odparowujemy płyn i podlewamy ale delikatnie śmietanką. chwilę dusimy, doprawiamy i odstawiamy.
2. na oliwie ( łyżka) z masłem podsmażamy drobno posiekaną dymkę, chwilę smażymy i dorzucamy drobno posiekany czosnek, doprawiamy i odstawiamy.
3.Na rozgrzanej patelni na oliwę (łyżka) wrzucamy osuszone przegrzebki i smażymy ok 30 s z każdej strony, następnie dorzucamy cebulkę z czosnkiem i podlewamy białym winem, chwilę dusimy i podlewamy śmietanką a następnie dorzucamy kilka pręcików szafranu. Przegrzebki wyjmujemy a sos przelewamy przez sito.
4. Na porze układam małże i polewamy sosem, dekorujemy kwiatami i kiełkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz