piątek, 20 maja 2016

SANDACZ ZE SZPARAGAMI JAJKIEM POCHE I SOSEM HOLENDERSKIM

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB
2 FILETY OBRANE ZE SKÓRY ( WAGA WG UZNANIA)
PĘCZEK SZPARAGÓW

2 JAJKA
GARŚĆ GROSZKU WĄSATEGO
KILKA JADALNYCH KWIATÓW DO DEKORACJI
2 LIŚCIE PORA
NA SOS

1 DYMKA
50 ML BIAŁEGO WYTRAWNEGO WINA
SÓL
BIAŁY PIEPRZ
2 ŻÓŁTKA
200 G MASŁA ( 100 G NA ŻÓŁTKO)

1. RYBĘ OBIERAMY ZE SKÓRY I KROIMY W RÓWNE KAWAŁKI, PRZYPRAWIAMY ULUBIONYMI PRZYPRAWAMI I ODSTAWIAMY NA BOK
2. LIŚCIE PORA BLANSZUJEMY I TNIEMY WZDŁUŻ BY UZYSKAĆ WĄSKIE PASKI
3. SZPARAGI. ODCINAMY ZDREWNIAŁE KOŃCÓWKI TAK OK 1,5 CM OD DOŁU I OBIERACZKĄ ŚCINAMY ŁYKOWATA SKÓRĘ AŻ OD GŁÓWEK GOTUJEMY W LEKKO OSOLONEJ WODZIE Z DODATKIEM CUKRU ( ŁYŻKA STOŁOWA). GOTUJEMY OK 8 MIN. W ZALEŻNOŚCI OD GRUBOŚCI.
4. SOS:
-DROBNO POSIEKANA DYMKĘ WRZUCAMY DO RONDELKA DO TEGO WLEWAMY WINO, DAJEMY PIEPRZ ORAZ 100 ML WODY ZAGOTOWUJEMY I ODSTAWIAMY. NA OK. 15 MIN. I PRZELEWAMY PRZEZ SITO.
-W RONDELKU KLARUJEMY MASŁO
- PŁYN Z DYMKI I WINA ŁĄCZYMY Z DWOMA ŻÓŁTKAMI W MISECZCE UMIESZCZONEJ W KĄPIELI WODNEJ I MIESZAMY AŻ MASA SPULCHNIEJE, JEDNOCZEŚNIE REGULUJEMY TEMPERATURĘ BY NIE ŚCIĄĆ ŻÓŁTEK. NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY I POWOLI DOLEWAMY MASŁO AŻ SOS ZACZNIE GĘSTNIEĆ. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM
5 NA ROZGRZANĄ PATELNIE KŁADZIEMY RYBĘ I SMAŻYMY. W TYM CZASIE W RONDELKU PODGRZEWAMY WODĘ Z OCTEM. JAJKA WBIJAMY DO MISECZEK, Z KTÓRYCH ZSÓWAMY DO GORĄCEJ WODY ALE NIE WRZĄCEJ. ŁYŻKĄ DELIKATNIE  NARZUCAMY BIAŁKO NA ŻÓŁTKO.
6. SZPARAGI ZWIĄZUJEMY ZBLANSZOWANYM POREM PODOBNIE JAK FILET Z RYBY.

CAŁOŚĆ UKŁADAMY WG UZNANIA, DEKORUJEMY KWIATAMI POLEWAMY SOSEM.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz