środa, 11 maja 2016

SEZONOWANA WOŁOWINA

SKŁADNIKI
STEK NA OSOBĘ
2 ŻÓŁTKA, 150 G MASŁA KLAROWANEGO
ULUBIONE DODATKI (ZIEMNIAKI, SAŁATY LUB GROSZEK WĄSATY TAK JAK U MNIE).
ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK
GRUBOZIARNISTA SÓL
CAŁY PIEPRZ

Wołowinę możecie zamówić w firmie KONKRET, wysyłają kurierem, asortyment jest szeroki. U mnie na desce jest TOMAHOWK, RIB EYE, T-BONE.
Skupię się  na Tomahowku. Ważył 1200g. Możecie zamówić gramaturę pod siebie. Taka porcja jest śmiało na 4 osoby. Do mięsa nic nie potrzebujecie żadnych marynat była by to profanacja tak wspaniałego mięsa, które można kroić w cienkie plastry i jeść na surowo.

1. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej kładziemy stek posmarowany oliwą. Smażymy po 3,5min z każdej strony + zamykamy pory na reszcie części steka. Następnie wrzucamy do rozgrzanego piekarnika 160 stopni na 20 min.Ja piekłem w piecu konwekcyjno-parowym i było super chociaż mógłbym wyjąć 2 minuty wcześniej.
2. jeżeli chcecie sos holenderski, który idealnie pasuje do wołowiny to w kąpieli wodnej w misce ubijamy żółtka kontrolując wrzenie wody ( zbyt wysoka temperatura spowoduje ścięcie żółtek) mieszamy do momentu aż lekko zgęstnieje i zmieni kolor, następnie ściągamy na bok i pomału dolewamy klarowane masło i mieszamy. Doprawiamy do smaku i gotowe.
3. na talerzu czy desce wykładamy dodatki, mięso posypujemy guboziarnistą solą i rozgniecionym pieprzem.
Możecie również zrobić masło ziołowe zamiast sosu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz