niedziela, 6 listopada 2016

sushi


500-600 g ryżu do sushi!!! Ważne
700-800 ml wody
100 ml octu ryżowego
3-4 łyzeczki cukru
1/2 łyżeczka soli
świeża marchew
świeży ogórek
czarny sezam
mango
awokado
papryka czerwona i żólta
surowy łosoś ( jeżeli surowy to dodatkowo sól morska, cukier, limonka, liść laurowy, pieprz, oliwa z oliwek-proporcje poniżej) lub wędzony
pasta wasabi lub proszek,
2 łyżki majonezu ( opcjonalnie)
sos sojowy
sos teryiaki lub inne jakie lubicie
marynowany imbir do złamania smaków

dodatkowo:
mata bambusowa, ostry nóż,  pałeczki, suszone NORI, folia spożywcza

1.Jeżeli używamy surowego łosoia to musimy zacząć od jego zamarynowania i pozostawienia na koleiny dzień w lodówce.Płat łososia marynujemy w marynacie: pół garści soli morskiej, garść cukru, garść świeżego koperku, pokrojona w plastry limonka, oliwa, liść laurowy, pieprz. Nacieramy łosoia a na wierzch umieszczamy: liść laurowy, plastry limonki, posypujemy pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. całość zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na 24h
2. ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą.
3. ryż zalewamy wodą i płuczemy, delikatnie mieszając, odsączamy i powtarzamy czynność kilka razy chodzi o to aby pozbyć się mętności. Pozostawiamy pod strumieniem wody na kilka minut a potem pozostawiamy na sitku do odsączenia.Ryż przesypujemy do garnka zalewamy wodą jak podano wyżej i zagotowujemy do wrzenia i zmniejszamy palnik do minimum, przykrywamy i czekamy aż ryz wchłonie wodę ( około 10-15 min.). Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 min. Przekładamy do naczynia ( NIE METALOWEGO!!!) i delikatnie mieszamy z mikstura z  octu ryżowego. RYŻU NIE PRZECHOWUJEMY W LODÓWCE!!!! Całość trzeba wyrobić.
4.  warzywa kroimy w cienkie słupki czy pasy. Z ogórka można zrobić dekoracyjny wachlarz, a z marchewki również ozdobę. Tak naprawdę od Was zależy co cgcecie mieć w środku.
5. Wasabi mieszamy  z majonezem. 1 sztukę nori świecącą stroną do góry umieszczamy na macie bambusowej, zostawiając odstęp około 1,5 cm od dolnej krawędzi maty. Następnie maczając palce w zimnej wodzie rozprowadzamy równomiernie ryz po powierzchni NORI, zostawiając od górnej krawędzi  odstęp około 2,5 cm. Następnie smarujemy powierzchnię miksturą wasabi z majonezem i umieszzczamy elementy nadzienia przy dolnej krawędzi po całej szerokości nori. Unosimy delikatnie dolna krawędź maty i zwijamy całość w roladę. Roladę kroimy na równe kawałki i podajemy z sosem sojowym lub mieszanką i z marynowanym imbirem.


Propozycji podania jest naprawdę dużo. Jeżeli chcecie żeby ryż buł na zewnętrznej stronie to na macie bambusowej kładziemy odcięty kawałek folii spożywczej, na niej ryz a na ryżu nori i składniki i zawijamy. Po pocięciu na kawałki posypujemy sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz