poniedziałek, 13 lutego 2017

DYM NA WODZIE

W Dymie byliśmy kilkanaście razy. Już wcześniej opisywałem wizyty. W tym poście opiszę Sylwestra spędzonego w Dymie 2016/1017. Gościnnie gotował z Rafałem Adam Chrząstowski, Chef w Ed Red Kraków i Warszawa.
Sylwester po nazwą ,,Używki Witkacego" nawiązanie do największej na świecie kolekcji witkacego, która znajduje się w Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku.
Kolacja składała się z kilku dań degustacyjnych.
Pierwszy był amuse bouche
SZPIK KOSTNY
1.  MESKALINA/ figowa kaktusowa/tatar z przegrzebka/sałatka z kolendry/ emocje cytrynowe.
zdjęcie nad menu a pod szpikiem.
2.MARIHUANA/ podpłomyk z nasionami konopi/wędzony kawior z pstrąga/jogurt z miętą/konfitura z rokitnika/szczawik zajęczy. Zdjęcie w prawym górnym rogu.

3.HEROINA/ consomme z maku/ tortello z borowikami i krewetkami/oliwa szczypiorkowa/ pieczony topinmbur/szczypiorek/siewka z buraka. Zdjęcie na górze po środku.
4.TEINA/ łosoś bałtycki w wędzonej herbacie/puree z marchwi/soliród/ cebulka perłowa/sos z pieczonego ogona wołowego/czeremcha. Zdjęcie po środku na dole.
5. KOFEINA/lody z kawy/banoffe/piasek migdałowy. zdjęcie w prawym dolnym rogu.

Dodatkowo po menu na stół podano tatara, pieczone mięsa.
Był to fantastyczny wieczór Sylwestrowy, który spędziliśmy z przyjaciółmi.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz