sobota, 11 marca 2017

ED-RED WARSZAWA

Ostatnie lata w Polsce a w szczególności w Warszawie to okres ,,wysypu'' restauracji jak grzybów po deszczu. Do najświeższego wysypu borowików a więc najlepszych moim zdaniem, trzeba zaliczyć ED-RED Adama Chrząstowskiego.Byliśmy w Krakowie w ED-Redzie i było fantastycznie!!!! Warszawski Red utwierdza nas w tym, że jak wejdziecie do krakowskiej czy warszawskiej edycji to się nie zawiedziecie.
Krakowskiego opisywałem wcześniej a dzisiaj kolei na warszawskiego.
Jest większy od krakowskiego wnętrze nawiązuje do miejsca gdzie się znajduje czyli Hali Mirowskiej.


Przy otwartej kuchni widać jak personel ciężko pracuje na nasze zadowolenie i wychodzą kolejne dania a sam Chef Adam dogląda serwisu.

My oczywiście ze względu na uczulenia żony musieliśmy pomarudzić ale nie było problemu na modyfikację karty.
ED- RED może pochwalić się również bardzo dobrą kartą win ( blisko 150 pozycji) ułożoną przez jedynego polskiego Master Sommeliera Adama Pawłowskiego. Dostępnych jest sporo pozycji na kieliszki. My wybieramy cała butelkę chilijskiego cabernet sauvignon.
Ed-red słynie ze wspaniałej sezonowanej wołowiny, podrobów. W karcie znajdziemy również: jagnięcinę, królika,kaczkę, ryby czy owoce morza.
Ja oczywiście wybrałem stek z  długo sezonowanej wołowiny. Zacznijmy jednak od starterów. Oto co zamówiliśmy
Bycze jądra z sosem z wędzonej białej czekolady, piklami z winogron i pistacjami

Siekany tatar z polędwicy wołowej

Podroby cielęce na 5 sposobów: wątróbka, grasica, ozorek, policzki, móżdżek

Dania główne to kontynuacja dobrego smaku:)
New York 
o wydłużonym czasie sezonowania

Comber jagnięcy z tymiankowo miętowym chrustem, demi glace i ziemniaczaną zapiekanką

Korzenne policzki wołowe z sałatką z ziół i kaparów podane na białej kaszy gryczanej
Desery to dopełnienie kulinarnej podróży po smakach w Redzie.
Mus z gorzkiej czekolady z wiśniami, pistacjami i kremem angielskim

Parzony sernik z białą czekoladą, konfiturą z moreli i orzechowo kawową kruszonką

Sorbet z rokitnika z imbirowym ptasim mleczkiem
W Ed- Redzie jest tak sympatycznie że chce się posiedzieć dłużej. Zarezerwujcie sobie stolik z wyprzedzeniem!!!! Spędziliśmy 2,5 h we wspaniałej atmosferze, obsługiwani przez fantastyczny personel.
Koniecznie odwiedźcie ED- REDA!!!!!!!!!
Przepraszam za jakość zdjęć:(
Pozdrawiam Mariusz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz