poniedziałek, 25 września 2017

Małże


PRODUKTY DLA 2 OSÓB
1 KG MAŁŻ ( mogą być mrożone)
1 WIĘKSZA CEBULA
3 ZĄBKI CZOSNKU
1 MAŁA CYTRYNA
PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
150 ML BIAŁEGO WINA WYTRAWNEGO
250 ML ŚMIETANKI 30%
SÓL
PIEPRZ
 3 STOŁOWE ŁYŻKI OLIWY
100 g MASŁA

1. Małże rozmrażamy najlepiej wolno.
Jeżeli mamy świeże to myjemy dobrze płuczemy i czyścimy. Wszystkie otwarte wyrzucamy ( nie dotyczy to mrożonych bo przeważnie są już po wstępnej obróbce).
2. w garnku na oliwie z masłem szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę, po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek. Wrzucamy małże i mieszamy, dusimy chwilę i podlewamy białym winem. Trochę odparowujemy żeby pozbyć się alkoholu. Drzucamy pokrojoną w plastry cytrynę.Przykrywamy pokrywką i dusimy aż małże się otworzą jeżeli użyliśmy świeże. Te które się nie otworzą wyrzucamy.
3. Małże wyjmujemy a resztę przepuszczamy przez sito do rondelka i podlewamy śmietanką. Doprawiamy. UWAGA z solą. Muszle są słone!!!! Jeżeli nie chcecie śmietanki to płynem po duszeniu po odcedzeniu polewamy małże.
4. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy małże.
Podajemy z lampką białego wina.Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz