piątek, 24 listopada 2017

Polędwica wołowa z kawiorem truflowym

PRODUKTY DLA 2 OSÓB
2 kawałki polędwicy wg uznania ( gramatura)
warzywa ( u mnie): szparagi, skorzonera, batat, mała cebula, ząbek czosnku
szpinak ( worek 200-250 g)
liście dekoracyjne ( zioła) u mnie rukiew wodna i szczaw krwisty
sos demi glace
sól
pieprz,
oliwa z oliwek
kawior truflowy- opcjonalnie ( ja przywiozłem z Włoch).

1. W rondelku podsmażamy cebule, jak zmięknie dokładamy obranego i pokrojonego batata, smażymy i podlewamy wodą. Gotujemy aż woda odparuje a batat zmięknie, doprawiamy. Blendujemy i przecieramy przez sito.
2.W garnku zagotowujemy wodę z łyżką cukru i szczyptą soli. Szparagi obieramy obieraczką ze skóry i odcinamy łykowate końcówki ok 2 cm od dołu. Szparagi gotujemy max. 8 minut maja być al-dente. możemy również z nimi ugotować skorzonerę.
3. demi-glas podgrzewamy i doprawiamy ( jak zrobić demi/ opisuję to w poście emi-Glas w zakładce inne).
4.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekana cebulką, chwilę szklimy potem dorzucamy posiekany ząbek czosnku i po chwili wrzucamy umyte liście szpinaku, dusimy kilka minut aż płyny odparują
5. Na rozgrzanej patelni obsmażamy z każdej strony polędwice po kilka minut. Tak jak lubicie. Możecie zawinąć po smażeniu w folię alu do odpoczęcia.Wcześniej nacieram oliwą. Jeżeli była w lodówce to musi osiągnąć tem. pokojową.
6. Całość wykładamy na talerz jak na zdjęciu. Polędwicę posypujemy solą gruboziarnista i świeżo rozbitym pieprzem w moździerzu. na wierzch wykładamy kawior (opcjonalnie).
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz