czwartek, 28 grudnia 2017

TERINA DROBIOWA


Terina fajne danie na zimno, szczególnie jeżeli tworzycie menu na kolacje dla znajomych a poświęcacie więcej czasu na danie główne.

PRODUKTU DLA 2 OSÓB
2 filety z piersi z kaczki ( 1 podwójny)
400 g piersi z indyka
1 większa marchew
kilkanaście pistacji
3-4 ząbki czosnku
1 opakowanie bresaoli lub szynki parmeńskiej lub plasterków boczku
łyżka stołowa świeżego rozmarynu
sól
pieprz
oliwa z oliwek
mocno zredukowane 200 ml bulionu drobiowego ( powstanie po ostygnięciu galareta)
figi, mus z mango ( zblendowane mango) lub po prostu konfitura z żurawiny. Kaczka jak i indyk lubi takie dodatki.

1. filety z kaczki smażymy skórą do dołu by wytopić z niej tłuszcz.
2. filet z indyka kroimy w grubsze paski, wrzucamy do miski
3. filet z kaczki również kroimy w paski ze skórą. dokładamy do indyka, skrapiamy oliwą, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem lub swoimi ulubionymi ziołami.
4. marchew obgotowujemy
5. w formie alu ( są do kupienia w marketach takie nie duże) wykładamy spód i ścianki szynką lub boczkiem. Następnie układamy paski kaczki, indyka naprzemian, potem między nimi gdzieś kawałki marchwi( również przecięta wzdłuż np. na 4 części). Gdzieniegdzie wciśnijcie czosnek i orzechy i tak az zapełnicie całą formę. Mocno ugniećcie dłońmi, zalejcie bulionem.
6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 160 st. ok 15 minut.
Po wyjęciu, odstawiamy by przestygło i wkładamy do lodówki.

Kroimy w plastry dekorujemy i mamy gotowy startrer, który czeka sobie na gości a my możemy zająć się daniem głównym.
Smacznego!!!!!!!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz