piątek, 15 grudnia 2017

JAJKA POCHE



Jajka takie można podawać na setki sposobów tzn. chodzi mi o dodatki. Powyżej 2 propozycje ze szparagami, szynką parmeńską i druga opcja z truflą
Produkty dla 2 osób
4 jajka
4 tosty
kilka plastrów szynki parmeńskiej
liście dekoracyjne ( u mnie bazylia)
 szparagi
sół pieprz
2 łyżki octu


1. w rondelku zagotowujemy wodę z octem i zmniejszamy palnik tak żeby woda nie wrzała. Do małej miseczki wbijamy delikatne jajko a z miseczki delikatnie wpuszczamy jako do rondelka z wodą i łyżką białko nakładamy na żółtko tak żeby otoczyło żółtko i się ścięło. czynność powtarzamy z kolejnymi jajkami. Jak białko się zetnie jeszcze chwilę trzymamy i wyciągamy na ręcznik papierowy.
2. w tosterze opiekamy tosty.
3. Szparagi obieramy ze skóry zaczynając od główki w dół ( najlepiej koncówki odciąć ok 1 cm). Gotujemy je we wrzątku z solą i szczyptą cukru ok 8 min. ale zawsze sprawdzamy żeby nie za długo bo będą miękkie a mają być al-dente.
Całość układamy wg uznania, doprawiamy i podajemy.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz