sobota, 9 maja 2020

MAKARON HOME MADE Z TRUFLĄ



O makaronach już pisałem i pisać będę bo je uwielbiam. Tutaj przedstawiam makaron własnoręcznie robiony.

PRODUKTY DLA 2 OSÓB
 ( makaronu będzie więcej więc możecie dodatki pomnożyć o liczbę osób  lub cisto zostawić na kolejny dzień lub już gotowy, surowy makaron zamrozić).
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 żółtka przepiórcze

CIASTO
400 G MĄKI typu 0 lub 500
4 JAJKA
1ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK
SZCZYPTA SOLI


1. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy sól, dodajemy jajka, żółtka i oliwę. Mieszamy ( najlepiej jak mamy robota). Jak składniki się połączą na jednolita masę przekładamy na stolnicę jeszcze rękoma ugniatamy, owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na 1-2 h.
2. wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na części i zaczynamy przepuszczać każdą przez maszynkę do
makaronu, co jakiś czas zmniejszając szczeliną między wałkami.
Warto zainwestować w robot z różnymi przystawkami bo to naprawdę duże ułatwienie w kuchni.
Można i rozwałkować ciasto ręcznie, jak to bywało w czasach bez sprzętu.
3. Kolejny etap to zmiana przystawki do np, spaghetti. Przepuszczamy plastry makaronu przez przystawkę i gotowy makaron odkładamy i oprószamy mąką.
4. na patelni na rozgrzane masło wrzucamy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, zmniejszamy palnik i podgrzewamy by wydobyć smak czosnku. Uwaga jak za mocno podpieczemy czosnek będzie gorzki.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
6. Makaron mieszamy z masłem, doprawiamy. Ścinamy trufle na mandolinie a na top wykładamy żółtko. Może to być od kury jak nie macie przepiórczego.
Smacznego!!!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz