sobota, 9 maja 2020

SERNIK STRACCIATELLA









SKŁADNIKI NA FOREMKĘ 18 CM
Jednak nie większa niż 20 cm średnica

16 BISZKOPTÓW JAK DO TIRAMISU ( SAVOIARDI)
300 G MALIN
200 G GORZKIEJ CZEKOLADY
25 G OLEJU KOKOSOWEGO
50 G PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH ( JAGLANE RÓWNIEŻ MOGĄ BYĆ)
400 G ŚMIETANY 30/36%
400 G ŚMIETANY 18 LUB JOGURTU NATURALNEGO
20 G SOKU Z CYTRYNY
150 G CUKRU + 20G DO GALARETKI MALINOWEJ
200 ML WODY + DODATKOWA ILOŚĆ DO NAMOCZENIA ŻELATYNY
ŻELATYNA 12 LISTKÓW LUB 4 ŁYŻECZKI W PROSZKU.
10 G CUKRU WANILIOWEGO

ZAMIAST ROBIĆ GALARETKĘ Z MALIN MOŻECIE UŻYĆ GOTOWEJ JEDNAK NALEGAM NA WŁASNĄ.

1.
ŻELATYNĘ DZIELIMY DO JEDNEJ MISECZKI 3 ŁYŻECZKI I ZALEWAMY 3-ma ŁYŻECZKAMI WODY, MIESZAMY, ODSTAWIAMY
W DRUGIEJ MISECZCE 1 ŁYŻECZKA ŻELATYNY + 1 ŁYŻECZKA WODY. MIESZAMY, ODSTAWIAMY.
2.
DNO TORTOWNICY WYKŁADAMY PAPIEREM DO PIECZENIA. NAJLEPIEJ DOCIĄĆ DO FORMY.
3.
KOŃCÓWKI BISZKOPTÓW ODCIĄĆ PO OK 0,5 CM. NIE WIĘCEJ BO BĘDĄ ZA KRÓTKIE ALBO BĘDZIECIE MUSIELI CZĘŚĆ MASY ODJĄĆ BO BĘDZIE ZA DUŻO.
4.
100G CZEKOLADY DROBNO POSIEKAĆ LUB ZBLENDOWAĆ ALE NIE NA PROSZEK TYLKO NA DROBNE KAWAŁECZKI. PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI, ODSTAWIĆ
5.
KOLEJNE 100 G CZEKOLADY ZBLENDOWAĆ NA DROBNO, PRZEŁOŻYĆ DO RONDELKA, DODAĆ OLEJ KOKOSOWY I PODGRZAĆ AŻ STANIE SIE PŁYNNA. DODAĆ PŁATKI KUKURYDZIANE I WYMIESZAĆ.
6.
MASĘ PRZELAĆ DELIKATNIE DO TORTOWNICY WYŁOŻONEJ PAPIEREM.
7.
UKŁADAĆ DELIKATNIE NA MASIE BISZKOPTY, PŁASKĄ ODCIĘTA KOŃCÓWKĄ NA CZEKOLADZIE. ODSTAWIAMY DO LODÓWKI.
8.
ŚMIETANĘ 30/36% UBIĆ I PRZEŁOŻYĆ DO ROZDROBNIONEJ CZEKOLADY.
9.
ŚMIETANĘ 18 LUB JOGURT PRZEKŁADAMY DO MIKSERA, DOKŁADAMY SOK Z CYTRYNY, CUKIER, CUKIER WANILIOWY I MIESZAMY DO POŁĄCZENIA SKŁADNIKÓW.
10.
ŻELATYNĘ TĄ WIĘKSZĄ ILOŚĆ PODGRZEWAMY W RONDELKU, DOKŁADAMY 2 DUŻE ŁYŻKI WYMIESZANEJ MASY Z PUNKTU nr 9. DOKŁADNIE MIESZAMY DO POŁĄCZENIA I ROZPUSZCZENIA SKŁADNIKÓW. ŁĄCZYMY TO Z POZOSTAŁĄ CZĘŚCIĄ MASY ŚMIETANOWEJ Z POZYCJI nr.9 DOBRZE MIESZAMY NAJLEPIEJ MIKSEREM BY ŻELATYNA POŁĄCZYŁA CAŁĄ MASĘ.
11.
PRZEKŁADAMY DO UBITEJ ŚMIETANY Z CZEKOLADĄ. WSZYSTKO MIESZAMY ALE JUŻ ŁOPATKĄ SILIKONOWĄ LUB ŁYŻKĄ I WLEWAMY DO TORTOWNICY I WKŁADAMY DO LODÓWKI
11.
DO RONDELKA WLAĆ WODĘ 200 ML, DODAĆ POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ ŻELATYNY, 2 ŁYŻKI CUKRU I GOTOWAĆ 3- 5 MIN. NASTĘPNIE DODAĆ 150 G MALIN I GOTOWAĆ KOLEJNE KILKA MINUT AŻ SIĘ ROZPADNĄ. ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA I WYLAĆ NA SCHŁODZONE CIASTO, ROZPROWADZIĆ SZPATUŁĄ A NASTĘPNIE UDEKOROWAĆ POZOSTAŁA CZĘŚCIĄ MALIN.
ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 2-3 h.


Jedyny minus jaki muszę poprawić to spód. Jest bardzo twardy i ciężko go łyżeczką łamać. Może czekolada mleczna byłaby lepsza.

Buon appetito Amici!!!!!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz