Podzielę się z Wami przepisami. Wszystkie zdjęcia to moje dania w żadnym z postów nie spotkacie innych zdjęć niż moje :)
SKŁADNIKI
NA MAKARON
0,5 KG MĄKI GRAN DURO-SEMOLINY
3 JAJKA
1-2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
SZCZYPTA SOLI
WODY TYLKO TYLE ILE WCHŁONIE CIASTO
Powiedziałbym, że taki uniwersalny i idealny dla pochodzącego z ABRUZZI spaghetti ala gitara.
NA RAVIOLI I AGNOLOTTI
350 G MĄKI GRAN DURO-SEMOLINY
3 JAJA
3 ŻÓŁTKA
2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
SZCZYPTA SOLI
RAVIOLI
AGNOLOTTI
OPCJA BEZ JAJEK ( idealny do PICI, to rozwałkowane rękoma grube nitki, typowy dla Toskanii).
350 G MĄKI GRAN DURO-SEMOLINY
OK 125 G CIEPŁEJ WODY
2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
SZCZYPTA SOLI
NIE MOŻE ZABRAKNĄĆ PRZEPISU NA GNOCCHI
1 KG MĄCZNYCH ZIEMNIAKÓW
300 G MĄKI NAJLEPIEJ 00
1 JAJKO
SÓL
1. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy sól, dodajemy jajka, żółtka i oliwę. Mieszamy
( najlepiej jak mamy robota). Jak składniki się połączą na jednolita masę przekładamy na stolnicę jeszcze rękoma ugniatamy, owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na 1-2 h.
2. wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na części i zaczynamy przepuszczać każdą przez maszynkę do makaronu, co jakiś czas zmniejszając szczeliną między wałkami.
Warto zainwestować w robot z różnymi przystawkami bo to naprawdę duże ułatwienie w kuchni.
Można i rozwałkować ciasto ręcznie, jak to bywało w czasach bez sprzętu też da radę!!!!
Opcja bez jajek wiadomo łączymy składniki i wyrabiamy ciasto.Ciasto możecie zabarwić np. sokiem z bazylii, czy z buraka ( dobrze mieć wyciskarkę wolnoobrotową).
Gnocchi. Ważne żeby ziemniaki były gotowane w mundurkach wtedy zachowują skrobię. Przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól i wyrabiamy ciasto.
Poniżej kilka zdjęć innych moich propozycji podania.
FARFALLE typowe dla Lombardii i Emiglia Romana
RASCATELLI z CALABRII
GARGANELLI
SACCHETTI
Powodzenia!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz