sobota, 9 maja 2020

MAKARON- HOME MADE





Czasami zastanawiam się czy ja nie powinienem mieszkać we Włoszech. Uwielbiam ten kraj a makarony mógłbym jeść na śniadanie, obiad i kolację!!!!!!
Podzielę się z Wami przepisami. Wszystkie zdjęcia to moje dania w żadnym z postów nie spotkacie innych zdjęć niż moje :)





 SKŁADNIKI
NA MAKARON
0,5 KG  MĄKI GRAN DURO-SEMOLINY
3 JAJKA
1-2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
SZCZYPTA SOLI
WODY TYLKO TYLE ILE WCHŁONIE CIASTO

Powiedziałbym, że taki uniwersalny i idealny dla pochodzącego z ABRUZZI spaghetti ala gitara.





NA RAVIOLI I AGNOLOTTI
350 G MĄKI GRAN DURO-SEMOLINY
3 JAJA
3 ŻÓŁTKA
2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
SZCZYPTA SOLI

RAVIOLI



AGNOLOTTI





OPCJA BEZ JAJEK ( idealny do PICI, to rozwałkowane rękoma grube nitki, typowy dla Toskanii).
350 G MĄKI GRAN DURO-SEMOLINY
OK 125 G CIEPŁEJ WODY
2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
SZCZYPTA SOLI



NIE MOŻE ZABRAKNĄĆ PRZEPISU NA GNOCCHI
1 KG MĄCZNYCH ZIEMNIAKÓW
300 G MĄKI NAJLEPIEJ 00
1 JAJKO
SÓL




1. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy sól, dodajemy jajka, żółtka i oliwę. Mieszamy
( najlepiej jak mamy robota). Jak składniki się połączą na jednolita masę przekładamy na stolnicę jeszcze rękoma ugniatamy, owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na 1-2 h.
2. wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na części i zaczynamy przepuszczać każdą przez maszynkę do makaronu, co jakiś czas zmniejszając szczeliną między wałkami.
Warto zainwestować w robot z różnymi przystawkami bo to naprawdę duże ułatwienie w kuchni.
Można i rozwałkować ciasto ręcznie, jak to bywało w czasach bez sprzętu też da radę!!!!
Opcja bez jajek wiadomo łączymy składniki i wyrabiamy ciasto.Ciasto możecie zabarwić np. sokiem z bazylii, czy z buraka ( dobrze mieć wyciskarkę wolnoobrotową).
Gnocchi. Ważne żeby ziemniaki były gotowane w mundurkach wtedy zachowują skrobię. Przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól i wyrabiamy ciasto.

Poniżej kilka zdjęć innych moich propozycji podania.

FARFALLE typowe dla Lombardii i Emiglia Romana


RASCATELLI z CALABRII


GARGANELLI



SACCHETTI





Powodzenia!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz