sobota, 9 maja 2020
TROFIE Z TRUFLĄ
Trofie to rodzaj makaronu szczególnie uwielbiany z pesto w Ligurii.
PRODUKTY DLA 2 OSÓB
2 porcje makaronu
kilka plastrów szynki parmeńskiej
mała cebula
150 ml śmietanki 30%
łyżka startego parmezanu do sosu + 3 łyżki na suchą patelnię
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
sól
pieprz
świeża trufla
1. do gotującej wody z solą wrzucamy makaron.
2. na rozgrzanej suchej patelni podgrzewamy starty parmezan aż powstanie sztywna masa. Będzie fajną dekoracją talerza.
3.Na oliwie i maśle szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie pokrojoną w drobne paseczki szynkę parmeńską, całość smażymy i podlewamy śmietanką, dosypujemy łyżkę parmezanu.
4. Makaron al dente odcedzamy i wrzucamy do sosu, mieszamy doprawiamy i wykładamy na upieczony płat parmezanu na talerzu.
5. tarkujemy truflę a resztę na mandolinie na płatki.
Smacznego!!!!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz