sobota, 9 maja 2020

T-Bone









T-bone, teraz juz częściej dostępny. Możecie zamówić w firmie KONKRET, dostarczają do domy i tną gramatury pod klienta. Czasami trafiają się w marketach ale na sezonowanie nie ma co liczyć.






PRODUKTY DLA 2 OSÓB

2 steki
4 większe ziemniaki
łyżeczka soli w płatkach lub gruboziarnistej
łyżeczka pieprzy rozbitego w moździerzu
( opcjonalnie demi glas, który opisuję w etykietach INNE).
oliwa z oliwek

1. mięso wyjmujemy z lodówki musi osiągnąć temp. pokojową
2. ziemniaki obieramy i kroimy w grube frytki
3. wrzucamy frytki do osolonej wody i gotujemy na pó twardo. Odcedzamy i wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Frytki skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160 st. Pieczemy aż zaczną się rumienić.
4. Jak frytki zaczynają się rumienić na rozgrzanej patelni skropionej oliwą wrzucamy steki.Smażymy po 3 min. z każdej strony. Po tym czasie powinno być idealnie. Jeżeli dla Was za krwiste to zwiększcie temp. piekarnika do 180 st. wrzućcie steki na 5 min. z frytkami. To czas że steki dojda a frytki się już fajnie zrumienią.
5. Wykładamy na talerz, posypujemy solą i pieprzem. jeżeli macie demi to polejcie steka demi glasem. Szok niebo w gębie.

Powodzenia!!!!!!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz