SKŁADNIKI DLA 2 osób
200 ml śmietanki
30% lub 36%
2 łyżki stołowe cukru
3 żółtka
Laska wanilii
Brązowy
cukier do posypki
1.Rozgrzewamy piekarnik do 130z naczyniem z wodą
2.Laskę wanilii
przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy
ziarenka
3.Żółtka ucieramy na gładką masę z cukrem .
4. Do garnka wlewamy śmietanę, wrzucamy laskę wanilii i podgrzewamy mieszając tak aby nie doprowadzić do wrzenia.
5.Śmietankę przelewamy do miseczki z żółtkami, mieszamy wszystko razem ale tylko żeby połączyć składniki. Przelewamy do foremek( powinno wyjść 2 większe lub 3 małe).
4. Do garnka wlewamy śmietanę, wrzucamy laskę wanilii i podgrzewamy mieszając tak aby nie doprowadzić do wrzenia.
5.Śmietankę przelewamy do miseczki z żółtkami, mieszamy wszystko razem ale tylko żeby połączyć składniki. Przelewamy do foremek( powinno wyjść 2 większe lub 3 małe).
Wkładamy do piekarnika do formy z wodą ( wodę można wlać na głęboką blachę z piekarnika)
Pieczemy 30 min, następnie
wyjmujemy, ochładzamy
w temperaturze pokojowej i wstawiamy do lodówki
najlepiej do następnego
dnia. Przed podaniem posypujemy brązowym
cukrem i podgrzewamy palnikiem ( jeżeli
nie mamy palnika to wkładamy
do piekarnika z grzaniem górnym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz