piątek, 1 maja 2015

Cypr

Cypr-kulinarny raj, jak większość Państw basenu Morza  Śródziemnego. Pod warunkiem, że zorganizujecie wyjazd na własna rękę bo w hotelu rezerwowanym przez biuro nie ma możliwości zajadania się ośmiornicami czy innymi wodnymi stworami :) Oto kilka fotek


 Dwa zdjęcia powyżej przedstawiają szafy chłodnicze, w których ułożone jest bogactwo morza.
Świeże ostrygi

cypryjska odmiana golonki.

Inna propozycja podania ośmiornicy. Fajna? Super!!!

Łosoś w towarzystwie małż.

Cypryjski burger w 100% wołowiny!!Fajnie podany.

Musaka (mousaka) – zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem

Małże w sosie z białego wina.

Ośmiornica jako meze. Meze to coś w rodzaju przystawki tak jak w Hiszpanii tapas.

Baklava- bardzo słodki deser zaczerpnięty z kuchni tureckiej.

Chłodnia z rybami. Takie chłodnie ku naszemu zdziwieniu występowały w kwietniu tylko w Pafos w Porcie. Nigdzie indziej w tym okresie nie spotkaliśmy się z tym. Zjeździliśmy cała cypryjską część wyspy i tylko w Pafos mogliśmy wybierać z witryn chłodniczych co chcemy mieć na talerzu.

Red Snapper
Ten sam Red Snapper już po ugrillowaniu i wyfiletowaniu:)



Małże

Ośmiornica



Baby Squid,s ( kałamarnice)

ponownie małże

Majeranek

rozmaryn

kalmary

małże w czosnku.
Wyśmienitym dodatkiem szczególnie do sałatek jest ser Halloumi z koziego i owczego mleka. Przypomina nasz oscypek. Nie będę pisał o oliwkach, figach bo to oczywiste.
Tak pokrótce przedstawiam Wam cypryjską kuchnię troszkę wyselekcjonowaną pod mój i mojej żony gust. Relacja na temat podróży po Cyprze znajdziecie na blogu world-castle.blogspot.com



Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii zamieszczonych na tej stronie są własnością ich autora (czyli moją). Jeśli chcesz je skopiować i rozpowszechnić, zwróć się z prośbą do mnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz