piątek, 1 maja 2015

Kurt Scheller



 Jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, chociaż ostatnimi laty prowadzi tylko swoją akademię gotowania. Bardzo sympatyczna osoba bijąca pozytywna energią.
Kurs jednodniowy trwa od 9.00-15.00. Na wejściu zapytano czego się napiję? Oczywiście u Chefa jest ekspres do kawy więc nie obyło się bez espresso. Zapoznałem się z grupą- bardzo fajni ludzie.
Kursów do wyboru jest sporo, mój był pt.,,mięso". Gotowaliśmy 8 potraw tak żeby na każdego uczestnika przypadło jedno danie. Na dzień dobry każdy z uczestników otrzymał kawał mięsa i musiał go oczyścić z nadmiaru tłuszczu i błon. Mi przypadła cielęcina. Oto program:
Program szkolenia:
  • Consomme na bazie wołowiny
  • Sos pieczeniowy
  • Cielęcina blanquette z krewetkami
  • Rolada cielęca faszerowana warzywami
  • Sznycel po mediolańsku z risotto
  • Polędwiczki wieprzowe z skorupie orzechowej
  • Roastbeef z sosem bearnaise
  • Steak wołowy z sosem z pieprzu
  • Polędwica wołowa w cieście
  • Gicz jagnięca z oliwkami
  • Gulasz po wenecku
  • Karkówka w skorupie ziołowej 
Relacja z gotowania

kilka rodzajów pieprzu: kambodżański, długi ( Indie, Malezja), japoński, tasmański

kilka gatunków soli

Roastbeef z sosem bearnaise

Sznycel po mediolańsku z risotto

Karkówka w skorupie ziołowej

Obsmażamy polędwicę wołową, która będzie pieczona w ciście francuskim

Wspólna degustacja i dyskusje

Wspólne gotowanie

najważniejsza to technika, he he

Cielęcina blanquette z krewetkami i w sosie pieczeniowym.

Gicz jagnięca 110 stopni 2 h

Gicz jagnięca po upieczeniu

polędwica  wołowa w cieście

wspólne zdjęcie


 Podsumowując kurs to jest to niesamowite doświadczenie. Spotkanie z fajnymi ludźmi.
Jeżeli choć trochę gotujecie i robicie to z przyjemnością to koniecznie zapiszcie się na kurs do Chefa Kurta!!!
Po kursie otrzymujecie fartuch w którym gotowaliście, dyplom ukończenia kursu oraz przyprawę od Chefa!!!!!!!!!!!

Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii zamieszczonych na tej stronie są własnością ich autora (czyli moją). Jeśli chcesz je skopiować i rozpowszechnić, zwróć się z prośbą do mnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz