wtorek, 11 sierpnia 2015

DORADA W ZIOŁACH






SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
2 DORADY LUB INNE RYBY
KALAFIOR/BROKUŁ
2 WIĘKSZE ZIEMNIAKI
SÓL
PIEPRZ
KILKA GAŁĄZEK ROZMARYNU ( MOŻNA UŻYĆ MIESZANKI)
2 GŁÓWKI CZOSNKU
OLIWA Z OLIWEK


1. Rybę nacieramy mieszanką soli, pieprzu, pociętego rozmarynu i oliwy z oliwek ( można wcześniej zrobić marynatę).  Do środka ryby wkładamy świeżą gałązkę rozmarynu. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na ok 1 h
2.ucieramy rozmaryn z solą i wyciśniętym czosnkiem oraz oliwą z oliwek.
3. ziemniaki obieramy i gotujemy al-dente tak żeby nam łatwo dały się pokroić w grube słupki. Jak ostygną kroimy w grube słupki lub  w ósemki. i doprawiamy marynatą z czosnkiem, rozmarynem, solą i oliwą. Zostawiamy na ok 0,5 h
4. rozgrzewamy piekarnik do 160 st. następnie na blasze wyłożonej papierem układamy ziemniaki i pieczemy razem z rybą. Ryba będzie gotowa jak płetwa grzbietowa z lekkością odchodzi. Ziemniaki również będą gotowe  ponieważ były wcześniej obgotowane.
5. Gdy ryba się piecze gotujemy w osolonej wodzie kalafior i po kilku minutach brokół( brokół potrzebuje mniej czasu).

Wykładamy całość na talerz, dekorujemy.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz