poniedziałek, 30 listopada 2015

T-BONE STEK


PRODUKTY DLA 2 OSÓB
2 steki
4  średnie ziemniaki
mieszanka pieprzu
sól gruboziarnista ( u mnie himalajska)
masło
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
oliwa z oliwek


1. czosnek, tymianek drobno siekamy, i wrzucamy do moździerza, dosypujemy łyżeczkę soli.Całość rozdrabniamy aż powstanie masa.
2. Do miski wrzucamy rozdrobnione  pół kostki masła ( możecie całe będzie do chleba lub innych dań). Dokładamy masę z czosnku i tymianku. Całość dobrze mieszamy ręką. Formujemy alawałek. Kładziemy na folii spożywczej i zawijamy,tworząc regularny walec. Wkładamy do lodówki.
3. ziemniaki kroimy w dość grube frytki ( możemy je obgotować, ostudzić i polać oliwą lub doprawić ulubionymi przyprawami i piec w piekarniku, lub usmażyć na głębokim oleju).
4.W czasie gdy pieką się frytki, na rozgrzaną grillową patelnię ( skropić oliwą) wrzucamy steki po kilka minut z każdej strony ( wszystko zależy jak lubicie) jeżeli stwierdzicie, że za słabo możecie podciągnąć dosłowniena chwilę w piekarniku jak będą piekły się frytki. Zawijamy w folię alu na chwilę.

 Całość układacie na talerze i posypujecie solą mieszanką pieprzu ( można do teho zrobić sos pieprzowy) i na wierzch kawałek naszego masła. Smacznego.

Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii zamieszczonych na tej stronie są własnością ich autora (czyli moją). Jeśli chcesz je skopiować i rozpowszechnić, zwróć się z prośbą do mnie.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz