piątek, 29 kwietnia 2016

Szparagi




PRODUKTY DLA 2 OSÓB
PĘCZEK SZPARAGÓW
2 JAJKA
3 ZÓŁTKA
2 GARŚCIE GROSZKU WĄSATEGO
KILKA LISTKÓW SZCZAWIU KRWISTEGO
PÓŁ KOSTKI MASŁA ( SKLAROWAĆ)
KWIATY JADALNE
OLIWA Z OLIWEK
SÓL
PIEPRZ
50-75 ML OCTU( JABŁKOWY LUB ZWYKŁY)


1. KOŃCÓWKI SZPARAGÓW OK 1-1,5 CM ODCINAMY I OBIERAMY PRAKTYCZNIE OD SAMEJ GŁÓWKI ( OBIERACZKĄ). ZAGOTOWUJEMY WODĘ ZE SZCZYPTA SOLI I ŁYŻECZKĄ CUKRU.
2. NA TALERZU UKŁADAMY NASZĄ ZIELNINĘ WG UZNANIA
3.W RONDELKU KLARUJEMY MASŁO,
4. DO GOTUJĄCEJ SIĘ WODY WKŁADAMY SZARAKI TAK ŻEBY GŁÓWKI LEKKO WYSTAWAŁY. GOTUJEMY DO 8 MIN. W ZALEŻNOŚCI OD GRUBOŚCI
5. W RONDELKU PODGRZEWAMY WODĘ I STAWIAMY NA NIM MISECZKĄ DO KTÓREJ WBIJAMY 3 ŻÓŁTKA, MIESZAMY TRZEPACZKĄ DO MOMENTU AŻ ŻÓŁTKA ZACZNĄ ZMIENIAĆ KOLOR I KONSYSTENCJĘ
6. ZDEJMUJEMY MISECZKA Z RONDELKA ( UWAGA BARDZO ŁATWO PRZECIĄGNĄĆ ŻÓŁTKA, MOŻE ZROBIĆ SIĘ KASZA). POMAŁU DOLEWAMY KLAROWANE MASŁO AŻ SOS BĘDZIE GĘSTNIAŁ. DOPRAWIAMY DO SMAKU.
7. W KOLEJNYM RONDELKU ZAGOTOWUJEMY WODĘ Z OCTEM. WBIJAMY JAJKO DO MAŁEJ MISECZKI. JAK WODA ZACZNIE WRZEĆ TO ZMNIEJSZAMY PALNIK DO MINIMUM I WLEWAMY Z MISECZKI POMAŁU JAJKO I PODCIĄGAMY Z KAŻDEJ STRONY ŁYŻKĄ ŻEBY UFORMOWAĆ ODPOWIEDNI KSZTAŁT.
8. SAŁATKĘ SKRAPIAMY OLIWĄ Z OLIWEK ( MOŻNA ZROBIĆ DRESING ALE GROSZEK SAM W SOBIE MA FAJNY SMAK), NA WIERZCH KŁADZIEMY JAJKO, NASTĘPNIE NA TALERZU SZPARAGI I POLEWAMY SOSEM.

JEŻELI MACIE INNE TALERZE TAK JAK JA TO MOŻECIE UKŁADAĆ W RÓŻNY SPOSÓB. SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz