Trufle, chyba każdy o nich słyszał.
Z truflami miałem do czynienia wiele razy, w restauracjach, podróżach po Włoszech czy w końcu na stole w domu.
Możecie zamówić z dostawą do domu w firmie FUSION GUSTO spod Poznania. Jak narazie tylko truflę letnią mają w swojej ofercie.
Na zdjęciu powyżej 2 zdjęcia górne to właśnie trufla letnia a poniżej biała trufla. zAlby, którą próbowaliśmy w restauracji TARTUFOTTO w Mediolanie.
Oto zamówione dania w Mediolanie
W Restauracji jest również sklep z produktami z truflą.
Krem z dyni z ziarnami kawy i tarkowaną ciemną truflą |
Makaron z sosem ragu i tarkowaną ciemną truflą |
Tatar z wołowiny chania, jajko poche i płatki białej trufli |
Pierś z kaczki, borówka, płatki białej trufli. |
Ile kosztuje trufla?
Koszt trufli jest różny zależy od roku. Ciemna trufla np. letnia to koszt od 2,5 tys. zł do 4 tys. za kg. Natomiast biała to koszty na złotówki od 6-8 tys. złotych za kg.
Kwoty powalające, również dania w restauracji są dość drogie ale z drugiej strony jak ktoś kocha gotować to powinien spróbować trufli.
Z Fusion Gusto możecie zamówić minimum 50g więc w tym roku to 150 zł. Dużo? na to złoży się około 7 trufli takich jak powyżej na zdjęciu w słoiku. Więc możecie porozmawiać ze znajomymi i wspólnie zamówić.
Występowanie?
Jest wiele krajów: Włochy, Francja, Chorwacja, również na Węgrzech, Austrii, Bułgarii rzadko w Polsce ale były spotykane.
Jak przechowywać trufle?
Trufle trzymamy w lodówce w zamkniętym słoiku na dnie wyłożonym ręcznikiem papierowym, wymieniając go codziennie. Trufla lubi chłonąć wilgoć.
Jak wykorzystywać trufle?
Zakazane jest obrabianie jej termicznie!!!!!!!!! Można dodać np. do sosu pod koniec jak już zdejmiemy z ognia, lub tarkować na gotowe danie lub ścinać płatki na mandolinie.
Do czego serwować trufle?
Praktycznie do wszystkiego!!! Najlepiej łączy się je z makaronem, gnocchi, risotto i nie tylko, mogą być dodatkiem do mięsa ( oczywiście nie do kotleta wieprzowego, w ogóle bym nie łączył z wieprzowiną czy kurczakiem) bardziej szlachetnego wołowina, dziczyzna.
Trufla świetnie łączy się z innymi grzybami np. borowikami. Jeżeli zrobimy sos z borowikami to napewno trufla będzie świetnym wykończeniem dania w formie płatków na daniu np. makaronie. Nie daję za dużo borowików do sosu by nie przejął całkowicie smaku bo borowik ma specyficzny smak. Chociaż trufli nic nie przebije, ale balans jest istotny.
Musicie się pobawić nie można również starkować za dużo trufli do sosu czy do dania bo noże być za bardzo intensywny smak i też nie jest to za dobre.
Mogą być również dodatkiem do deserów!!!!!! Niebawem dodam płatki do sernika. Można starkować np. do pannacotty.
Poniżej kilka dań z restauracji znad Gardy, To był raj dla podniebienia. Pamiętajcie bywając w restauracjach zdobywacie doświadczenie chociażby jak wygląda danie i jakie składniki łączyć.
Po każdej takiej podróży zaszywam sie z produktami w mojej kuchni i zaczynam gotować. Poniżej kilka zdjęć moich dań z truflą.
polędwica na szpinaku, demi glas, salsefia |
polędwica wołowa, warzywa, zioła, demi glas |
fioletowe gnocchi z somem z truflą i borowikami |
risootto truflowe |
spaghetti |
tortelini |
jaja poche z truflą na szpinaku |
carpaccio wołowe |
sernik z truflą |
trofie z truflą |
jajka sadzone |
tagliatelle z truflą |
home made pasta z truflą i przepiórczym żólłkiem |
Jeżeli będziecie chcieli skorzystać z przepisów to zapraszam do postów tam znajdziecie dania powyżej umieszczone z opisami.
Smacznej lektury.
Mariusz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz