SKŁADNIKI
ŚRODKOWA CZĘŚĆ POLĘDWICY WOŁOWEJ TA NAJGRUBSZA
400-500 G PIECZAREK
ZĄBEK CZOSNKU
8 PLASTRÓW SZYNKI PARMEŃSKIEJ
PŁAT CIASTA FRANCUSKIEGO
ŁYŻKA MUSZTARDY ANGIELSKIEJ
SÓL
PIPRZ
2 ŻÓŁTKA
ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK
Polędwicę oczyszczamy z błon i wycinamy najgrubszą część.Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki blendujemy z ząbkiem czosnku
Na suchej patelni odparowujemy nadmiar wody z pieczarek do momentu aż powstanie gęsta pasta. Doprawiamy solę i pieprzem.
Na folii rozkładamy szynkę parmeńską a na niej rozsmarowujemy pastę z pieczarek.
Polędwicę obsmażamy z każdej strony na patelni z odrobiną oliwy
Odstawiamy do ostygnięcia i zawijamy w szynce z pieczarkami.
Możemy szynkę układać odrazu na cieście francuskim ale ja robię w ten sposób bo mogę zawinąć polędwicę w folię, mocno ścisnąć i nadać jej kształt.
Następnie polędwicę zawijamy w ciasto francuskie.
Z odciętych końcówek ciasta robimy dekorację i smarujemy żółtkiem.
Polędwicę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 st na 30-35 min lub gdy wbijamy sondę to do momentu osiągnięcia tem 57 st. w środku mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz