poniedziałek, 27 kwietnia 2020

BEEF WELLINGTON





SKŁADNIKI
ŚRODKOWA CZĘŚĆ POLĘDWICY WOŁOWEJ TA NAJGRUBSZA
400-500 G PIECZAREK
ZĄBEK CZOSNKU
8 PLASTRÓW SZYNKI PARMEŃSKIEJ
PŁAT CIASTA FRANCUSKIEGO
ŁYŻKA MUSZTARDY ANGIELSKIEJ
SÓL
PIPRZ
2 ŻÓŁTKA
ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK

Polędwicę oczyszczamy z błon i wycinamy najgrubszą część.Doprawiamy solą i  pieprzem.



Pieczarki blendujemy z ząbkiem czosnku




Na suchej patelni odparowujemy nadmiar wody z pieczarek do momentu aż powstanie gęsta pasta. Doprawiamy solę i pieprzem.



Na folii rozkładamy szynkę parmeńską a na niej rozsmarowujemy pastę z pieczarek.



Polędwicę obsmażamy z każdej strony na patelni z odrobiną oliwy 


Odstawiamy do ostygnięcia i zawijamy w szynce z pieczarkami.


Możemy szynkę układać odrazu na cieście francuskim ale ja robię w ten sposób bo mogę zawinąć polędwicę w folię, mocno ścisnąć i nadać jej kształt.



Następnie polędwicę zawijamy w ciasto francuskie.




 Z odciętych końcówek ciasta robimy dekorację i smarujemy żółtkiem. 



Polędwicę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 st na 30-35 min lub gdy wbijamy sondę to do momentu osiągnięcia tem 57 st. w środku mięsa. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz