sobota, 9 maja 2020

POLĘDWICA WOŁOWA







PRODUKTY DLA 2 OSÓB
2 SPORE KAWAŁKI POLĘDWICY
2 DUŻE ZIEMNIAKI
250 G DYNI OBRANEJ ( MOŻE BYĆ JUŻ UPIECZONA WCZEŚNIEJ)
OLIWA Z OLIWEK
LIŚCIE DEKORACYJNE
EWENTUALNIE GOTOWANE WARZYWA, KTÓRE WZBOGACĄ DANIE
SOS DEMI GLACE
SÓL
PIEPRZ


1 Ziemniaki gotujemy, jeżeli nie upiekliśmy dyni to gotujemy
2. Polędwicę obsmażamy (zaraz przed wyjęciem ziemniaków) na rozgrzanej patelni na oliwie z każdej strony by zamknąć pory ( po ok od 1,5 do 2,5 minuty chodzi mi o tyle minut na każdą ze stron). Owijamy w folię alu i odstawiamy.
3. Ziemniaki z dynią blendujemy na gładką masę
4. Układamy na talerzu, posypujemy gruboziarnistą sola i rozbitym pieprzem i polewamy sosem ( sos opisuję w innym poście w zakładce INNE), dekorujemy listkami dekoracyjnymi.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz