sobota, 9 maja 2020

TATAR Z TRUFLĄ


Produkty dla 2 osób
Ok 300 gr polędwicy
1 mała cebula
2 korniszony
kilka marynowanych grzybów
2 jajka
2 łyżki octu
trufla
sól
pieprz
łyżka oliwy z oliwek
liście do dekoracji


1. grzyby, ogórki kroimy w kostkę. cebulę w bardzo drobna kosteczkę. W tym przypadku wszystko dałem do mięsa
2. mięso płuczemy i osuszamy. Kroimy na kawałki i siekamy dużym nożem. następnie dolewamy oliwę, łyżkę stołową drobno posiekanej cebulkę, ogórka i grzyby i doprawiamy sola i pieprzem.
3. w rondelku zagotowujemy wodę z octem ( bez soli!!!!!!). Jak się zagotuje zmniejszamy do minimum. Jajka rozbijamy i delikatnie przelewamy do miseczki( każde do osobnej). Z miseczki delikatnie wlewamy jako do gorącej wody i łyżką nakładamy białko na żółtko jak białko się zetnie i okale żółtko wyjmujemy na papier a następnie na tatara.
4. dekorujemy całość  i ścinamy trufle na mandolinie, jajko przecinamy by wypłynęło żółtko.




Powodzenia!!!!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz