sobota, 9 maja 2020

RISOTTO Z TRUFLĄ



PRODUKTY DLA 2 OSÓB
6 GARŚCI RYŻU DO RISOTTO
1 MAŁA CEBULA
1 ŚREDNI BOROWIK
3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
ŁYŻKA MASŁA
100 ML BIAŁEGO WYTRAWNEGO WINA
0,5 l BULIONU WARZYWNEGO LUB DROBIOWEGO
SÓL
PIEPRZ
ŚWIEŻA TRUFLA

1. Na patelni na oliwie i maśle szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę.
2. Dorzucamy ryż i mieszamy aż zmieni kolor.
3. podlewamy winem, jak odparuje dorzucamy borowiki i chwilę mieszamy.
4. podlewamy częścią gorącego bulionu, tak żeby przykrył ryż i odparowujemy na średnim palniku.
Czynność powtarzamy aż ryz będzie al dente. Sama nazwa risotto znaczy riso ryż a otto to osiem. Czyli generalnie czynność powinno w sumie powtórzyć siE osiem razy i powinno być gotowe :) Zawsze jednak sprawdzamy wcześniej.
5. Jak ryż jest gotowy doprawiamy solą i pieprzem, tarkujemy zaokrąglona część trufli tak by dojść do momenty gdy już będziemy mogli ścinać płatki na mandolinie by miały odpowiednia wielkość.

Risotto uwielbia dużo masła ja tak dużo nie daję. klasyczne risotto to kilka łyżek masła.

Powodzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz