sobota, 9 maja 2020

TORTELINII Z TRUFLĄ







PRODUKTY

NA TORTELINII

350 G MĄKI TYPU 0 LUB 500
3 JAJA
3 ŻÓŁTKA
ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK
SZCZYPTA SOLI

FARSZ
120 G SZPINAKU
250 g RICOTTY
50 G STARTEGO PARMIGIANO RIGIANO LUB GRANA PADANO
STARTA SKÓRKA Z 1 MAŁEJ CYTRYNY
SÓL
PIEPRZ
SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

DO POSYPANIA
SER PARMIGIANO LUB GRANA

1. CIASTO. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy na 0.5h pod przykryciem.
2. FARSZ. Szpinak obgotowujemy w gorącej wodzie. Odsączamy, jeżeli źle odsączymy to pierożki się nie skleją. łączymy składniki.
3. Ciasto kroimy na kawałki rękami dociskamy by zrobić placek by wszedł nam do maszynki do makarony ( wałkownicy).



4. Ciasto powinno być w miarę cienkie ale nie na tyle by było widać farsz.
Wycinamy okrągłe formy jak do pierogów tylko w mini wersji. Sklejamy jak pierogi i zawijamy na palcu sklejając 2 przeciwległe końcówki. Innych nie ma :) wyjdzie ala pierścionek :)

5. Na wrząca osoloną wodę wrzucamy pierożki. Jak wypłyną wyjmujemy i podajemy. Polewamy rozgrzanym masłem. Na wierzch tarkujemy trochę trufli i ścinamy kilka płatków truflii.

Takie Tortelinii możemy polać masłem z szałwią lub podać z sosem ragu no i oczywiście posypane Parmigiano Rigiano albo Grana Padana czy Pecorino. Opcji jest kilkadziesiąt!!!!!!

Smacznego!!!!!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz