sobota, 9 maja 2020

SERNIK Z TRUFLĄ



PRODUKTY DLA 4 OSÓB

250 ml śmietanki 36%
250 g ritotty
łyżka stołowa cukru pudru
1 opakowanie paluszków biszkoptowych
starta skórka z 2 pomarańczy
kostka czekolady do starkowania
owoce do zblendowania na sos ( u mnie mango i borówka)
 300 ml kawy
Świeża trufla

1. Chłodną śmietankę wlewamy do miksera i ubijamy.
2. w między czasie robimy kawę i wlewamy do naczynia tak żebyśmy mogli zanurzać biszkopty. Po zanurzeniu ( tak żeby nam się nie rozpadły, jeżeli się rozpadną to po prostu odsączamy) układamy albo do pucharków albo tak jak u mnie do pierścienia cukierniczego. jak nie macie to przetnijcie butelkę. Na dno wyłużcie folię alu by móc łatwo przenieść z lodówki na docelowy talerz.
3. Jak śmietana się ubije dokładamy ricottę, potem cukier i skórkę. Mieszamy sprawdzamy jak za mało cukru możecie dosypać. Masę przekładamy do formy na biszkopty. Wyrównujemy szpatółką.
4. Wstawiamy do lodówki na 24 h
5. mango blendujemy i przelewamy do butelki do sosów z cienką końcówką.Podobnie z borówką, którą dodatkowo przecieramy przez sito. Lub inne owoce, które lubicie. Ważne żeby był kontrast.
6. Sernik wyjmujecie przekładacie na talerz, zdejmujecie pierścień, dekorujecie a na wierzch ścieracie czekoladę i truflę.

Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz